Иконата на Lgbtq+ общността, чаровният певец Немо от Швейцария спечели песенния

...
Иконата на Lgbtq+ общността, чаровният певец Немо от Швейцария спечели песенния
Коментари Харесай

Иконата на Lgbtq+ общността Немо от Швейцария спечели конкурса „Евровизия“

Иконата на Lgbtq+ общността, чаровният артист Немо от Швейцария завоюва песенния конкурс „ Евровизия 2024 “ с безапелационна преднина, каквато през последните години феновете не са следили на най-престижния европейски музикален подиум. Като небинарна персона Немо избира да бъде именуван с местоименията they/them (те/тях). 

С бистър глас, преминаващ на моменти в атрактивен фалцет, напомнящ за младия Фреди Меркюри, с песента си The Code Немо придвижва кристалния микрофон – наградата от състезанието, в страната на шоколада и точните часовници за трети път. Преди него през годините това са реализирали Лиз Асия и Селин Дион.

 

Още с вота на първото национално жури – това на Украйна, представителят на Швейцария окупира челото на класацията с получения най-много от 12 точки и остана на върха до самия завършек на гласуването.

 

Своя най-много от 12 точки за Немо дадоха 22 от имащите право на глас национални журита от общо 37 страни. Така преди отчитането на вота на феновете от съответните страни швейцарецът водеше с 365 точки пред идващия във краткотрайното класиране – Слиман от Франция, с 218. Временният Топ 5 допълваха Бейби Лазаня от Хърватия, Анджелина Манго от Италия и рапърката Альона Альона от Украйна.

 

Зрителското гласоподаване теоретично би могло да промени напълно подреждането в челото. Но в този случай, с получените от европейските фенове точки, швейцарецът Немо се оказа и техен любим и общо с 591 точки от двете гласувания стана безспорен победител в 68-ото издание на песенния конкурс „ Евровизия “.

 

Така следващата година музикалното съревнование ще се състои по правилник в родината му. В окончателното класиране тази година любимецът Хърватия с Бейби Лазаня се оказа на второ място, следван от представителите на Украйна, Франция и Израел.  

 

Във видео обръщение Немо прикани България да се завърне на Евровизия през 2025 година. Послание на българските фенове изпрати и приключилия на второ място Baby Lasagna от Хърватия, който също прикани България да се завърне.

  

Кой е Немо – рибката смешник

Когато Немо Метлер взема решение да преследва фантазията си, той напуща швейцарския кантон Берн, където е роден преди 25 години, с цел да се откри в Берлин, европейската столица на електронната музика и на всички, които се усещат свободни и жители на света.   

 

Освен вокал Немо е и полиинструменталист – свири на цигулка, пианофорте и барабани, а през 2015 година като самостоятелен актьор разгласява дебютния си EP, наименуван Clownfisch. Името „ риба смешник “ напълно не е определено инцидентно, то незабавно препраща към обичания анимациеонен воин – рибката Немо, и незабавно подсказва какъв брой пъстър желае да бъде новият персонаж в света на попмузиката.

 

През 2018-а Немо е отличен като най-хубав швейцарски реализатор, за най-хубави комбинация, показване онлайн и солов реализатор мъж на Swiss Music Awards. През 2021 година се включва в швейцарския вид на тв шоуто „ Маскираният артист “, като не стопира да разгласява нов музикален материал, до момента в който възходящият му път в кариерата го докара до Малмьо Арена “ и успеха на фестивала „ Евровизия 2024 “.

 

Смятат го за икона на Lgbtq+ общността. Като небинарна персона Немо избира да бъде именуван с местоименията they/them (те/тях). В парчето му The code тематиката е точно дългият път в търсене на личната полова еднаквост на човек, който не се усеща нито мъж, нито жена.

 

*****

 

Кулминацията на надпреварата бе белязана от отстраняването на един от любимците - нидерландският реализатор Йост Клайн. Причината е сигнал от служителка на „ Евровизия “, който сега се проверява от шведската полиция. Жената е подала тъжба след случай, зародил след осъществяването на Клайн на първия полуфинал на състезанието - на 9 май.

 

Това е първият случай в историята на „ Евровизия “, когато претендент е дисквалифициран по време на самото събитие. 26-годишният Клайн щеше се състезава пети на финала със своята ария Europapa.

 

Финалът бе хвърлен в спомагателен безпорядък и от отдръпването на две от водещите за обособените страни - на Норвегия и Финландия. Норвежката водеща Алесандра Меле изясни решението си във видео в „ Инстаграм “, изтъквайки израелските дейности в линията Газа. „ Провежда се геноцид “, сподели 21-годишната певица в англоезична обява. " Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината. "

 

По-рано денем представителите на Ирландия, Швейцария и Гърция не участваха в подготовката за обичайното дефиле на участниците по-рано денем. Ирландецът Бамби Тъг, който неведнъж подлага на критика присъединяване на израелската певица Еден Голан, също пропусна съботната подготовка. Бамби Тъг написа в „ Инстаграм “, че е имало „ проблем “, когато артистите желали да излязат на сцената за парада на знамената. Европейският съюз за радио и телевизия съобщи, че изследва какво тъкмо се е случило.

 

Вчера в Малмьо още веднъж имаше митинги против " Евровизия ", които бяха огромни и шумни, само че мирни. Протестиращите скандираха лозунги в поддръжка на Палестина и призоваваха за протест на състезанието поради присъединяване на Израел.

 

Случаят Йост Клайн

 

Йост Клайн направи спорно усещане още на конференцията, когато, подразнен от обстоятелството, че седи до израелската певица, против чието присъединяване пред арената в Малмьо имаше митинги, той покри главата си с холандското знаме, до момента в който тя отговаряше на журналистически въпроси. След това израелската телевизия пусна фотоси на израелски ефирен публицист, който искаше да се срещне с Клайн зад кулисите, с цел да му " зададе някои въпроси ", само че беше спрян.

 

Също по този начин стана известно, че след началото на съветската инвазия в Украйна Клайн е изнасял концерти в Санкт Петербург и си е сътрудничил с съветски реализатори, а през март 2022 година даже е издал ария, в която показва любовта си към Руската федерация.

 

На полуфинала на " Евровизия 2024 " нидерландският артист се показа с Europapa - ария, отдадена на неговите родители, умряли, когато е бил дребен, само че също по този начин засягаща и тематиката за разрушената фантазия за обединена Европа и свят без граници. В края на видеото се вижда лирическия герой като дете с татко си в горяща къща, след което двамата са показани да следят отдалеко огромен пожар - на идеалния европейски общ дом, където могат да бъдат разпознати и холандските вятърни мелници.

Подобен европесимизъм едва ли е убягнал на уредниците на песенния фестивал, основан точно с цел да сплотява Европа...

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР